Prosecco spumante en frizzante

Prosecco Spumante

Prosecco Spumante

Prosecco spumante en frizzante

Verschil in druk en bubbels

Er bestaan twee hoofdsoorten Prosecco. Een sterke (fijne) bubbel (spumante) of een minder sterke (en vaak grote) (frizzante). De spumante is het topproduct onder de prosecco’s, waar door de wijnmaker de meeste aandacht aan wordt besteed. De frizzante is een veel simpeler wijn.

Dit onderscheid wordt hoofdzakelijk bepaald door het verschil in de periode van tweede vergisting van een frizzante en spumante prosecco. Een prosecco frizzante ondergaat een korte tweede vergisting – minder dan één maand. Omdat de gist en de suiker maar een korte tijd hebben om met elkaar te reageren, ontstaat er minder CO2 dan bij een prosecco spumante. Hierdoor is de druk op de fles bij een prosecco frizzante minder dan 3 bar en is het perlage (de bubbel) lichter.

Een prosecco spumante krijgt minstens maand voor de tweede vergisting. Deze periode is vooral afhankelijk van de voorkeur van de producent, maar na een ruime maand kun je een druk bereiken van 5 bar. Deze druk is gebruikelijk voor een prosecco spumante, maar alles boven 3 bar is officieel al een spumante. Over het algemeen geldt dat hoe langer de tweede vergisting duurt, hoe fijnmaziger de bubbel wordt. De kunst is uiteindelijk om veel en minuscule belletjes te creëren voor een verfijnd mondgevoel.

Een minder bekende variant van prosecco is tranquillo. Dit is een stille wijn gemaakt van de Glera druif. Dit is een vrij zeldzame wijn, minder dan 1% van de totale prosecco-productie komt voor rekening van prosecco tranquillo.

Prosecco Spumante
Waarom drinken we niet uitsluitend spumante?

Een prosecco spumante heeft dus een langer blijvende en verfijndere bubbel dan een frizzante en de beste druiven worden gebruikt voor een spumante. Spumante drinken lijkt dus de logische keuze. Hoe komt het dan dat prosecco frizzante zo populair is in Nederland?

Dit hebben we hoofdzakelijk te danken aan de Belastingdienst. Als prosecco frizzante de kelder verlaat is het namelijk over het algemeen ook wel iets goedkoper dan een spumante (door de korte tweede fermentatie), maar dit scheelt erg weinig. Daarom is het overgrote deel prosecco wat in Italië wordt gedronken ook spumante. In Nederland is het overgrote deel frizzante door de bubbeltaks: een extra belasting op mousserende wijn omdat deze categorie wordt als een luxe product.

Over een fles mousserende wijn (elke wijn met een druk boven 3 bar) wordt door de importeur ongeveer € 1,85 accijns afgedragen. Op een fles wijn met minder dan 3 bar druk (of gewoon een rode of witte wijn), geldt een accijns van ongeveer € 0,50. Op een fles die een winkelier het liefst voor onder € 10,- aanbiedt, maakt dit natuurlijk een gigantisch verschil. Sterker nog: voor de meeste bulkprosecco ontvangt de boer niet eens € 1,85, dus is het logisch dat importeurs vaak op zoek gaan naar een frizzante.

Deze bubbeltaks staat al een tijdje ter discussie en in juni 2012 kwam zelfs het nieuws dat deze geschrapt zou worden. Dit geeft wel aan dat de bubbeltaks ook moeilijk uit te leggen is: een prosecco spumante van minder dan € 15,- wordt namelijk gezien als luxeproduct en een fles rode wijn van een groots huis van € 500,- niet.

bron: prosecco.name

Leave a Reply